One World la școală

thumb image

JURIUL LICEENILOR LA ONE WORLD ROMANIA

Vrei să faci parte din juriul liceenilor la cea de-a zecea ediție a festivalului One World Romania? Scrie un eseu de aproximativ 500 de cuvinte pe tema Frica naște monștri. Rezistă-i! și te invităm ca jurat la Festivalul One World România! Ai ocazia să vezi în premieră cele mai noi filme documentare, să discuți cu regizorii, să votezi pentru cel mai bun film și să înmânezi premiul câștigătorului la festivitatea de închidere. Pentru mai multe detalii, citește, cu atenție, până la capăt.

 

ONE WORLD ROMANIA este singurul festival de film documentar din România dedicat drepturilor omului. Festivalul a început în 1999 la Praga, la iniţiativa lui Vaclav Havel, şi s-a extins apoi în întreaga lume. În România, festivalul este organizat anual, începând din 2008 și are ca scop sensibilizarea publicului românesc față de un număr de probleme acute locale și globale, precum și inițierea unor dezbateri necesare la nivelul societății, prin intermediul filmelor documentare.Începând cu 2013, juriul festivalului este format din 5 adolescenți, care decid singurul film câștigător.

 

Pentru a face parte din juriu, elevii înscriși în clasele IX-XII sunt invitați să trimită pe adresa de email juriu@oneworld.ro, până la data de 19 februarie 2017, un eseu liber de maximum 500 de cuvinte, pe marginea uneia sau mai multora din următoarele întrebări:

 

Frici, angoase, spaime, scârbe și fobii: cum se nasc și ce le hrănește? Cum creștem cu ele? De ce ne e frică? De necunoscut? De cel diferit? De străin? De schimbare? Cine are de câștigat și ce pierdem când ne lăsăm pradă fricii? Cum e folosită frica de politicieni? Dar de mass-media? Care sunt efectele asupra societății în care trăim? Într-o lume plină de frici mari și mici, mai putem recunoaște actele de curaj?

 

Precizări

  1. Asociația One World Romania nu poate asigura cazarea în București pe durata festivalului și supravegherea membrilor înafara proiecțiilor.
  2. Propunerea de mai sus are în vedere un eseu liber în care sunteţi invitaţi să vă exercitaţi libertatea de opinie şi de exprimare. Vă rugăm atașați eseului un paragraf separat despre relația cu filmul documentar și despre motivul pentru care sunteți interesați să faceți parte din juriu.
  3. Asociaţia One World Romania va alege 5 (cinci) elevi de liceu care vor face parte din juriu. Numele câştigătorilor vor fi anunţate până la data de 28 februarie 2017.
  4. Participarea în Juriul Liceenilor în perioada 13-19 martie se va face cu acordul şcolilor implicate și în parteneriat cu inspectoratele școlare.
  5. Asociația One World Romania va putea publica integral sau parţial textele trimise pentru alegerea juriului.
  6. Liceenii care vor face parte din juriu vor trebui să vizioneze şi să dezbată 10-12 filme propuse de organizatori în perioada 13-19 martie 2017.
  7. Membrii juriului vor înmâna premiul pe data de 19 martie 2017. La festivitatea de premiere, membrii juriului vor trebui să prezinte o motivaţie scrisă a acordării premiului.