Școala altfel cu One World Romania în călătorie

PÎn săptămâna Școala Altfel va avea loc o serie de proiecții de film documentar în cinci orașe din țară. Vor fi prezentate cele mai noi filme documentare selectate în cea de a 9 ediție a festivalului internațional One World Romania, la mai puțin de o lună de la premiera lor în România.

Filmele prezintă povești cu și despre tineri din diferite colțuri ale lumii, trăite în diferite perioade, care ilustrează aspecte relevante pentru societatea în care trăim. Evenimentele vor aduce între 18 și 23 aprilie publicul licean în cinematografe și săli de festivități în afara instituțiilor școlare. Filmele vor fi urmate de discuții deschise cu invitați specialiști în subiectul prezentat de film și cu regizorul filmului, în cazul documentarului ”Roboțelul de aur”.

Accentul cade atât pe experiența colectivă, într-un cinematograf acolo unde mai funcționează sau într-o sală specială, cât și pe impactul pe care filmul îl are asupra conștiinței și spiritului civic al elevilor. „E o mare bucurie că putem aduce aceste filme în orașe din țară, unde există atâția profesori și elevi entuziaști care au astfel ocazia să vadă și să discute - pornind de la filme - probleme importante ale lumii de azi. Suntem foarte conștienți că Bucureștiul nu e România. Că generațiile care sunt acum la liceu pot schimba lumea în care trăim. Trebuie doar să îi ajutăm puțin.” a declarat directorul festivalului One World Romania și președintele organizației, Alexandru Solomon.

Elevii și profesorii din Râmnicu Vâlcea, Curea de Argeș și Pitești se vor întâlni pentru prima dată cu filmele din videoteca One World Romania la Școală, iar în Caracal și Alexandria proiecțiile sunt continuarea colaborării începute în toamna anului 2015, în cadrul proiectului luna.doc#2. Pe termen lung, programul educațional urmărește introducerea în licee a filmelor documentare pe teme legate de drepturile omului și istoria recentă, prin activități destinate elevilor și profesorilor.

Filmele care vor putea fi vizionate de elevii și profesorii din Oltenia în cadrul săptămânii Școala Altfel:

Jenica și Perla  | Rozálie Kohoutová | Czech Republic, France |2014 | 71 min.

Jenica și Perla sunt prietene, dar locuiesc la 1500 de km depărtare. S-au întâlnit prin organizația de dans „Kesaj Tchave”, care aduce împreună copii romi din Slovacia de est și copii din familii de romi români din Paris. Când dansează împreună, cele doua fete redescoperă ceea ce au în comun, însă în afara dansului, își proiectează viitorul din perspective diferite.
Trailer

Orice chip poartă un nume | Magnus Gertten| Suedia| 2015 | 75 min.

La 28 aprilie 1945, vapoare cu supraviețuitori din lagăre de concentrare naziste au sosit în portul Malmö, Suedia. Șaptezeci de ani mai târziu, după o cercetare minuțioasă, regizorul Magnus Gertten a reușit să identifice câteva dintre persoanele din materialul filmat în 1945 și le-a invitat să vorbească despre bucuria, confuzia și nesiguranța asociate cu acel moment în care viețile lor au reînceput.
Trailer

Roboțelul de aur | Mihai Dragolea, Radu Mocanu| România | 2015 | 77 min.

Steluța Duță – cunoscută ca Roboțelul de aur – o boxeriță de 32 de ani, multiplă campioană europeană și mondială. Abandonată la naștere, Steluța a trăit o viață dificilă în casele de copii în perioada comunistă, ca apoi să fie etichetată drept copil-problemă și să fie alungată din cămin la vârsta de 16 ani.
Trailer

Login