Documentarul ”Robotelul de aur” cu descriere audio

În cadrul festivalului de film documentar One World Romania 2016 va avea loc o proiecție special a filmului ”Roboțelul de aur”, care va fi completat de descriere audio, făcând astfel documentarul accesibil persoanelor cu deficiențe de vedere.

Prin alăturarea unei benzi sonore, sunt descrise decorurile, gesturile actorilor, stările psihice indicate de mimica lor şi orice imagine fără de care înţelegerea filmului ar fi parţială. Marți, 22 martie, de la ora 14:30 la Cinemateca Eforie, publicul este invitat să urmărească, vizual și auditiv filmul documentar, în cadrul programului dedicat elevilor și profesorilor de liceu.

De asemenea, sunt invitați membri ai comunității de nevăzători, care pot solicita asistență pentru a ajunge la cinematograf. Proiecția cu descriere audio este posibilă cu ajutorul Fundației Cartea Călătoare, care din 1996 facilitează accesul nemijlocit la informaţie, educaţie şi angajare pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România. Despre importanţa unor astfel de proiecţii cu descriere audio, Gabriela Dima de la Fundaţia Cartea Călătoare spune: "Dezbaterile ce urmează filmul documentar sunt foarte valoroase. Deşi au deficienţe de vedere, aceşti tineri nu sunt mai puţin conectaţi şi interesaţi de probleme sociale decât ceilalţi. De aceea One World Romania la Școală este un pogram important pentru ei." Documentarul, regizat de Mihai Dragolea și Radu Mocanu, care vor fi prezenți la proiecție, o prezintă pe Steluța, boxeriţă, multiplă campioană europeană şi mondială, care a fost nevoită, din cauza condiţiilor în care s-a născut şi a crescut, să se zbată şi să depună efort pentru a ajunge unde este acum. O fostă membră a juriului de liceeni ne spune despre film: "Povestea Steluţei, deşi îţi frânge inima până la un punct, este inspiraţională. Este povestea unei fete ambiţioase, puternice, care luptă zilnic – în ring şi în afara lui – şi trece peste nişte obstacole nedrepte pentru a-şi îndeplini visele. Şi care te face să te gândeşti puţin la viaţa ta privilegiată de zi cu zi, de care tot reuşeşti să te plângi câteodată." Vă invităm să urmărim împreună povestea Steluței.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. De aceea, rugăm profesorii care vor să vină cu clasa și grupurile mai mari de 10 persoane să se înscrie printr-un e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau prin telefon la 0728 069 428, până vineri, 18 martie.

Login